KOLEJNOŚĆ CZYNNOŚCI PODCZAS SERWOWANIA WIN CZERWONYCH:
Prezentować butelkę wina z lewej strony na złożonej serwetce.
Otwierać butelkę na stoliku sommoliera zawsze w miejscu widocznym dla gościa.
Naciąć nożem otwieracza kelnerskiego folię otaczającą szyjkę butelki tuż pod pierścieniem.
Odciętą część folii odłożyć na przygotowane talerze.
Wytrzeć korek oraz szyjkę serwetką.
Wkręcić korkociąg w szyjkę tak aby nie przedziurawić korka z drugiej strony.
Oprzeć ramię korkociągu na szyjce butelki i bardzo powoli wyciągnąć korek.
Kończąc wyciąganie korka pomagając sobie palcami prawej ręki.
Sprawdzić zapach i jakość korka, zdjąć korek z korkociągu a następnie odłożyć go na talerzyk.
Talerzyk z korkiem podać zamawiającemu wino by mógł sprawdzić stan i autentyczność korka.
Wytrzeć szyjkę butelki serwetką.
Niewielką ilość, ok. 20 ml nalać do przygotowanego kieliszka.
Przeprowadzić szybką i precyzyjną degustację stojąc profilem do gościa.
Nalać wino do kieliszka osobie, która składała zamówienie aby zaakceptowała je.
Po aprobacie należy nalać wino pozostałym gościom, a na koniec powrócić i uzupełnić winem kieliszek osobie składającej zamówienie. W 99% jest to zawsze mężczyzna.
Podczas nalewania wina nie należy zasłaniać etykiety na butelce natomiast lewą rękę z serwetką trzymać za plecami.
Po napełnieniu każdego kieliszka winem należy dyskretnie wytrzeć butelkę szyjki serwetką (żeby nie pobrudzić obrusa).
Butelkę z winem należy pozostawić zawsze na stole.