KOLEJNOŚĆ CZYNNOŚCI PODCZAS
SERWOWANIA WIN CZERWONYCH:

Serwowanie wina czerwonego
  1. Prezentować butelkę wina z lewej strony na złożonej serwetce.
  2. Otwierać butelkę na stoliku sommoliera zawsze w miejscu widocznym dla gościa.
  3. Naciąć nożem otwieracza kelnerskiego folię otaczającą szyjkę butelki tuż pod pierścieniem.
  4. Odciętą część folii odłożyć na przygotowane talerze.
  5. Wytrzeć korek oraz szyjkę serwetką.
  6. Wkręcić korkociąg w szyjkę tak aby nie przedziurawić korka z drugiej strony.
  7. Oprzeć ramię korkociągu na szyjce butelki i bardzo powoli wyciągnąć korek.
  8. Kończąc wyciąganie korka pomagając sobie palcami prawej ręki.
  9. Sprawdzić zapach i jakość korka, zdjąć korek z korkociągu a następnie odłożyć go na talerzyk.
  10. Talerzyk z korkiem podać zamawiającemu wino by mógł sprawdzić stan i autentyczność korka.
  11. Wytrzeć szyjkę butelki serwetką.
  12. Niewielką ilość, ok. 20 ml nalać do przygotowanego kieliszka.
  13. Przeprowadzić szybką i precyzyjną degustację stojąc profilem do gościa.
  14. Nalać wino do kieliszka osobie, która składała zamówienie aby zaakceptowała je.
  15. Po aprobacie należy nalać wino pozostałym gościom, a na koniec powrócić i uzupełnić winem kieliszek osobie składającej zamówienie. W 99% jest to zawsze mężczyzna.
  16. Podczas nalewania wina nie należy zasłaniać etykiety na butelce natomiast lewą rękę z serwetką trzymać za plecami.
  17. Po napełnieniu każdego kieliszka winem należy dyskretnie wytrzeć butelkę szyjki serwetką (żeby nie pobrudzić obrusa).
  18. Butelkę z winem należy pozostawić zawsze na stole.

Grafika: http://manager.money.pl
www.dobre-maniery.com