Przygotować stół oraz sprzęt do przeprowadzania dekantacji:
karafka do wina
kieliszek do degustacji
świecznik z bezzapachową białą świecą
zapałki
korkociąg
dwa talerzyki
Przynieść butelkę unikając wstrząsów i umieścić ją w koszyku do win etykietą do góry.
Zaprezentować osobie zamawiającej wino w koszyczku oraz przedstawić je podając:
nazwę wina
klasyfikację producenta i rocznik
Nożem otwieracza kelnerskiego usunąć folię z szyjki butelki.
Wytrzeć korek oraz szyjkę butelki serwetką.
Wkręć korkociąg w środek korka nie dziurawiąc go z drugiej strony.
Sprawdzić zapach i jakość korka, zdjąć korek z korkociągu, a następnie odłożyć go na talerzyk.
Talerzyk z korkiem podać zamawiającemu wino by mógł sprawdzić stan i autentyczność korka.
Wytrzeć szyjkę butelki z zewnątrz i wewnątrz serwetka.
Nie wyciągając butelki z koszyczka, nalej niewielką ilość wina z karafki w celu przepłukania jej.
Po przepłukaniu karafki przelać wino z karafki do przygotowanego kieliszka.
Przeprowadzić szybka degustację stojąc profilem do gościa.
Zapalić świeczkę.
Wyjąc ostrożnie i delikatnie butelkę z koszyka.
Butelka w dalszym ciągu pozostaje przechylona.
Zbliżyć butelkę z winem do karafki i ostrożnie przelać tak aby światło świecy przechodziło ramie butelki. To pozwoli zauważyć zbliżający się osad wina.
Przelać wino aż do dostrzeżenia oznak osadu.
Sprawdzić przejrzystość wina w karafce nad światłem świecy.
Nalać wino do kieliszka osobie która składała zamówienie aby zaakceptowała je.
Po aprobacie nalać wino pozostałym gościom na koniec powrócić i uzupełnić kieliszek wina osobie składającej zamówienie.
Po nalaniu każdego kieliszka wina należy dyskretnie wytrzeć szyjkę karafki serwetką, a następnie pozostawić karafkę z winem na stole gościa.
Zgasić świecę bez zdmuchiwania oraz odprowadzić stół sommoliera.