KOLEJNOŚĆ CZYNNOŚCI
PODCZAS DEKANTACJI WIN:

  1. Przygotować stół oraz sprzęt do przeprowadzania dekantacji:
  2. Przynieść butelkę unikając wstrząsów i umieścić ją w koszyku
    do win etykietą do góry.
  3. Zaprezentować osobie zamawiającej wino w koszyczku oraz
    przedstawić je podając:
  4. Nożem otwieracza kelnerskiego usunąć folię z szyjki butelki.
  5. Wytrzeć korek oraz szyjkę butelki serwetką.
  6. Wkręć korkociąg w środek korka nie dziurawiąc go z drugiej strony.
  7. Sprawdzić zapach i jakość korka, zdjąć korek z korkociągu, a następnie odłożyć go na talerzyk.
  8. Talerzyk z korkiem podać zamawiającemu wino by mógł sprawdzić stan i autentyczność korka.
  9. Wytrzeć szyjkę butelki z zewnątrz i wewnątrz serwetka.
  10. Nie wyciągając butelki z koszyczka, nalej niewielką ilość wina z karafki w celu przepłukania jej.
  11. Po przepłukaniu karafki przelać wino z karafki do przygotowanego kieliszka.
  12. Przeprowadzić szybka degustację stojąc profilem do gościa.
  13. Zapalić świeczkę.
  14. Wyjąc ostrożnie i delikatnie butelkę z koszyka.
  15. Butelka w dalszym ciągu pozostaje przechylona.
  16. Zbliżyć butelkę z winem do karafki i ostrożnie przelać tak aby światło świecy przechodziło ramie butelki. To pozwoli zauważyć zbliżający się osad wina.
  17. Przelać wino aż do dostrzeżenia oznak osadu.
  18. Sprawdzić przejrzystość wina w karafce nad światłem świecy.
  19. Nalać wino do kieliszka osobie która składała zamówienie aby zaakceptowała je.
    Po aprobacie nalać wino pozostałym gościom na koniec powrócić i uzupełnić kieliszek wina osobie składającej zamówienie.
  20. Po nalaniu każdego kieliszka wina należy dyskretnie wytrzeć szyjkę karafki serwetką, a następnie pozostawić karafkę z winem na stole gościa.
    Zgasić świecę bez zdmuchiwania oraz odprowadzić stół sommoliera.
  21. Źródło:
    www.dobre-maniery.com